Intervallträning & viktminskning

Intervallträning kan utföras i de flesta idrotter, men låt oss ta löpning som exempel. Det man i första hand tänker sig kunna variera är hur ofta man löper, hur långt och med vilken hastighet. Ytterligare en variabel och kanske den viktigaste, är pausernas längd. Pauserna ska helst vara aktiva, man stannar inte av, utan man går, eller joggar långsamt. Då får man bäst effekt för sin viktminskning.
Varför är intervallträning så effektivt för viktminskning?
Att intervallträning är så effektiv hänger ihop med ett fenomen som kalls för superkompensation. Det är egentligen en anpassningssmekanism som har till uppgift att skydda din kropp mot överbelastning. Efter hård träning, när kroppen har utsatts för ovana strapatser, kom mer nämligen musklerna och cirkulationen att växa sig starkare för att kunna stå emot en liknande belastning, i den händelse att det inträffar igen. Det är därför som dina löprundor i ditt vanliga tempo inte längre förbättrar formen nämnvärt - din kropp blir ju van vid just den belästningen och därför krävs det förändringar i belastningen, för att kroppen ska kompensera ytterligare, så att den kan möta förändringarna.

Viktminskning och superkomp

Viktminskning - superkompensationen beror på att det händer bra saker i hormonsystemet. Kroppen behöver möta denna nya typ av ansträngning och utsöndrar därför tillväxthormon. Intervallträning kräver ökning av muskelstyrka och eventuellt också muskelmassa och tillväxthormon sköter detta. Hur tillväxthormonet verkar kan man enkelt se, om man arbetar barhänt till dess man får rodnad i skinnet och kanske också bläsor. Under de dagar som följer kommer skinnet på de utsatts punkterna att växa till i tjocklek, för att nästa gång kunna möta det slitage det utsatts för. Om man fortsätter att arbeta på detta sätt, och fokuserar också på viktminskning, kommer man att få valkar och ju längre och intensivare man arbetar, desto mer tillväxer valkarna.
Men lägg märke till, att kroppen inte överdriver anpassningen, utan gör precis bara den anpassning som behövs. Vi får inte överdrivet tjocka valkar, utan bara den tjocklek som motsvarar slitaget. På samma sätt är det med de träningsmoment man lägger in. Kröppen utför bara precis den anpassning som krävs. För att kroppen s! naiia uppe nivåerna av tillväxthormon bör du därför lägga in också moment, som inte direkt tränar den idrott du satsar på. Eller om du ämnar gå ner i vikt och följaktligen satser på viktminskning.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0